Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Дослідження почерку й підписів

Дослідження почерку й підписів

Почерк та підпис людини, як і відбиток пальця, унікальний. На формування почерку впливає дуже багато різних факторів починаючи від фізичного та психологічного стану, до особливостей характеру, настрою та пишучого приладдя.

Графологи запевняють, що за почерком можна багато чого дізнатись про людину, наприклад:

  • людям з гострим почеркомпритаманна наполегливість, різкість та конфліктність, вони є лідерами за характером і їм складно підкорятись, їх важко примусити до певних дій. Особи, чий почерк більш круглий – м’які, добрі, поступливі й в конфлікті будуть намагатись згладити його;
  • якщо розмір почерку великий– це свідчить про комунікабельність, відкритість для зовнішнього світу, малий– потайливість і обережність;
  • емоційно некеровані люди пишуть стрибаючими літерами, люди, які добре контролюють себе мають рівний почерк;
  • оптимісти часто пишуть спрямовуючи рядок до верху, а песимісти – донизу. Якщо ж кожна буква написана окремо, то перед вами особа з інтуїтивним типом сприйняття, спонтанна, хаотична.

Фахівці стверджують, що чоловічий та жіночий почерки дуже різняться, зокрема: чоловічий почерк переважно дрібний, різкий, неакуратний, незграбний і розгонистий, має відкриті та широкі букви та лінії. В жіночому почерку проглядається округлість і повнота букв, менша кількість гострих кутів і різких розчерків, правильність, він виглядає гармонійно, більш естетично, із кращою читабельністю.

Відмінність спостерігається не лише у чоловічому та жіночому почерку, а й у почерку правші та шульги.

Проте завжди можливі винятки з правил, тому при дослідженні почерку експерти вкрай обережні. Зазвичай, причина таких відмінностей полягає в індивідуально-психологічних особливостях.

Для проведення експертизи потрібно надати документ, що буде досліджуватись, а також зразки почерку або підпису, зроблені в різні періоди доби, завантаженості та настрою. Всі дослідження проводяться відповідно до методик, а термін виконання залежить від виду експертизи та її складності. Експерти звертають увагу на: ступінь виробленості почерку, координацію рухів, темп письма, будову за ступенем складності, нахил, ступінь зв’язності, розмір та інші.

Почеркознавча експертиза вважається однією з найскладніших, при її проведенні використовується мікроскоп та відеоспектральний компаратор. Цей прилад здатний побачити набагато більше, ніж око людини, і допомагає легко визначити підробку.

Кажуть, що за почерком можна діагностувати навіть психічні захворювання. А висновки робляться на основі багатьох критеріїв і цю роботу можна порівняти зі складанням пазлів.

Про дослідження за посиланням: https://dndekc.mvs.gov.ua/дослідження/

Tвітнути
Поділитися
Поділитися
Pin