Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Експертна служба МВС

Експертна спеціальність 17.1 «Дослідження дорогоцінного, напівдорогоцінного та декоративного каміння»

Судова гемологічна експертиза за експертною спеціальністю 17.1 «Дослідження, дорогоцінного, напівдорогоцінного та декоративного каміння» – це дослідження, що дозволяє ідентифікувати гемологічний об’єкт; встановити походження досліджуваного об’єкта; визначити геометричні розміри, вагу, вид і тип огранювання чи обробки, дослідити властивості, якісні ознаки, наявність чи відсутність облагородження та на основі визначених параметрів установити вартість досліджуваного об’єкта.

До числа об’єктів дослідження у сфері гемологічної експертизи належить дорогоцінне, напівдорогоцінне та декоративне каміння, як оброблене так і в сировині, його синтетичні аналоги, імітації, вироби з камення, гірські породи, колекційні та музейні зразки.

 

Основними завданнями гемологічної експертизи є:

  • діагностика об’єкта гемологічної експертизи – визначення мінерального виду (для природного каменю) чи штучного аналогу дорогоцінного/напівдорогоцінного каменю, його властивостей, в окремих випадках (наприклад, імітації) – хімічного складу;
  • визначення найменування каменю відповідно до класифікації;
  • визначення вартості дорогоцінного, напівдорогоцінного та декоративного каміння.

Орієнтовний перелік вирішуваних питань:

  • до якого мінерального виду (різновиду) належить досліджуваний об’єкт?
  • до якої групи згідно з класифікацією (дорогоцінне, дорогоцінне органогенного утворення, напівдорогоцінне, декоративне каміння) належить об’єкт?
  • яка природа / походження досліджуваного об’єкта (природне походження / синтетичне / імітація / облагородження)? Яким методом синтезовано досліджуваний об’єкт? Імітацією якого мінерального виду є досліджуваний об’єкт? Яким методом облагороджено досліджуваний об’єкт?
  • які геометричні розміри, маса, вид огранювання або обробки об’єкта?
  • які особливості та якісні характеристики має досліджуваний об’єкт (забарвлення чи його відсутність, прозорість, блиск, чітко виражені оптичні ефекти, наявність включень, дефектів, розмір, маса, досконалість / якість огранки)?
  • яка вартість досліджуваного об’єкта?