Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Звернення Голови Української Асоціації «Чорнобиль» з нагоди  Дня вшанування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

Звернення Голови Української Асоціації «Чорнобиль» з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

 

Звернення Голови Української Асоціації 

                                                       «Чорнобиль» органів та військ МВС 

                                                       генерала внутрішньої служби України,

                                                       радника Міністра внутрішніх справ України

                                                       Дурдинця Василя Васильовича з нагоди 

                                                       Дня вшанування учасників ліквідації наслідків

                                                       Чорнобильської катастрофи

 

 

Дорогі побратими – чорнобильці! 

Шановні родини загиблих і померлих ліквідаторів!

 

 

Цього року ми, чорнобильці, як і усі громадяни України, відзначили 35-ту річницю масштабної аварії на Чорнобильській АЕС з катастрофічними наслідками. Сьогодні в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, – найбільшої техногенно-екологічної катастрофи двадцятого століття. Чорнобильська катастрофа ніколи не стане для нас минулим. Особливість сьогодення в тому, що людство в останні сто років не зустрічалось з кризами подібного світового масштабу. 

 

       Вже пролетіло стільки літ і стільки зим, але пам’ять у минуле повертає. 

 

Чорнобильська катастрофа – це наш довічний біль, особливо для нас безпосередніх учасників ліквідації наслідків аварії. Усі, без винятку, ліквідатори, офіцери і генерали, медичні працівники, військовослужбовці внутрішніх військ у надзвичайно складній, екстремальній обстановці діяли мужньо, професійно, не шкодуючи свого життя і здоров’я, з честю виконали свій службовий і громадянський обов’язок.

 

Віддаючи належне кожному ліквідатору, буде справедливо відзначити особливі заслуги пожежників і у першу чергу, спеціальних воєнізованих підрозділів пожежної охорони, сміливі дії яких Державною комісією визнані не тільки своєчасними, героїчними, мужніми, але й високопрофесійними, ефективними. На жаль, сьогодні серед нас немає багатьох з тих, хто пожертвував собою.

          Довічна їм шана, честь і слава!

          Усі ми, хто живе нині, їм за це безмежно вдячні.

          Наш святий обов’язок – пам’ятати про них, проявляти турботу про їх сім’ї і рідних. 

Від імені Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС щиро дякую всім учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за бездоганну службу, злагодженість у роботі, високий професіоналізм, за неймовірні зусилля в подоланні катастрофічних наслідків аварії.

 

Ви, дорогі друзі, проявили в той час найкращі людські риси та бойовий характер. Ви заслужили належну повсякденну турботу держави щодо створення сприятливих умов для гідного життя, лікування і оздоровлення. Ми, ліквідатори – чорнобильці, як і всі громадяни України, хочемо і будемо жити в економічно сильній, мирній, стабільній, єдиній суверенній державі.

 

Нарешті, спільними зусиллями нам вдалося аби Верховна Рада України у липні цього року прийняла закони щодо поновлення  соціальних пільг та гарантій ветеранам-чорнобильцям, що значно підвищило розмір їх пенсійного забезпечення. 

 

          Будемо і надалі домагатись у центральних і місцевих органах влади реального виконання чорнобильського законодавства.

          Чорнобильці і їх сім’ї мають на це право.

          Щиро дякую усім, хто сприяє і допомагає в роботі нашої Асоціації.

 

  Бажаю всім – нині живим колегам, побратимам-чорнобильцям, Вашим сім’ям, родинам загиблих і померлих міцного здоров’я, родинного щастя, благополуччя, а усьому Українському народу – сталого миру, стабільності та єдності України, кращого життя і впевненості у своїй особистій безпеці, надійному захисті територіальної цілісності держави, справедливості та якнайшвидшої перемоги над історичним ворогом Української суверенної держави! Нехай Вам щастить, дорогі співвітчизники!

 

 

З глибокою повагою та щирою вдячністю

Голова Української Асоціації «Чорнобиль» 
органів та військ МВС, керівник Оперативного 
штабу МВС України з організації ліквідації наслідків 

Чорнобильської катастрофи (1986–1989 рр.), 

Міністр України з питань  надзвичайних ситуацій

та у справах захисту населення від наслідків 

Чорнобильської катастрофи (1999–2002 рр.) 

генерал внутрішньої служби України                                                                                                                                                                 Василь ДУРДИНЕЦЬ

  facebook sharing button
twitter sharing button
telegram sharing button
Tвітнути
Поділитися
Поділитися
Pin