Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Міжнародний день прав людини

Міжнародний день прав людини

Серед значних подій 20 століття варто виділити прийняття Загальної декларації прав людини. ЇЇ було прийнято Генеральною Асамблеєю ООН в Парижі 10 грудня 1948 року. Цей день відзначається у світі як Міжнародний день прав людини.

Визначаючи універсальні міжнародні стандарти прав людини, ООН визначила, що вони не залежать від кордонів країн і повинні однаково забезпечуватися на різних континентах. Дотримання прав людини – обов’язок не лише конкретної держави, а й усієї міжнародної спільноти. Права людини не мають кордонів, не даруються державою, а належать кожному від народження. Всі права – громадянські, політичні, економічні, соціальні є універсальними, неподільними, взаємозалежними та взаємопов’язаними. Вони є основою людського існування та розвитку.

28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла Конституцію України, в якій відображені всі норми що проголошені Загальною декларацією прав людини та зазначено, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Tвітнути
Поділитися
Поділитися
Pin