Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Навчальний візит до Нідерландів щодо протидії розповсюдженню вогнепальної зброї

Навчальний візит до Нідерландів щодо протидії розповсюдженню вогнепальної зброї

Консультативна місія ЄС (КМЄС) у співпраці з поліцією Нідерландів організувала з 7 по 9 березня навчальний візит щодо протидії розповсюдженню вогнепальної зброї. Експерти комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності, Національної поліції України та експертно-криміналістичних центрів МВС Києва та Харкова мали нагоду познайомитись з досвідом Нідерландів у протидії розповсюдженню вогнепальної зброї; у регулюванні обігу цивільної зброї, а також дізнатись про співпрацю та координацію на державному та міжнародному рівнях.

ДНДЕКЦ МВС представляв Роман Кравченко, заступник завідувача лабораторії досліджень та обліку зброї – завідувач відділу випробувань зброї та забезпечення ведення Єдиного реєстру зброї ДНДЕКЦ МВС.

Візит також посприяв встановленню професійних зв’язків між українськими експертами та їхніми колегами з нідерландської поліції, Європолу та Нідерландського криміналістичного інституту. Серед тем, що піднімались експертами у ході дискусій, були такі важливі для України питання як: реєстр вогнепальної зброї та інші бази даних; обмін інформацією, пов’язаною з вогнепальною зброєю, у тому числі балістичні експертизи; кримінальна розвідка та розслідування пов’язаних з вогнепальною зброєю злочинів, вчинених організованими групами; відстеження циклу використання зброї тощо. Окреме обговорення стосувалося необхідності приведення українського законодавства у відповідність до Директиви ЄС щодо контролю придбання та володіння зброєю (2021/555), і учасники мали змогу детально обговорити класифікації типів вогнепальної зброї, їх деактивацію та демілітаризацію, а також належне маркування.

Обговорення з представниками Європолу та нідерландськими поліцейськими, залученими до реалізації пріоритетів платформи «EMPACT»*, показали, що станом на сьогодні немає доказів суттєвого переміщення вогнепальної зброї з України до країн-членів ЄС. Проте, з метою поглиблення співпраці між українськими та європейськими правоохоронцями, було б корисно призначити в Україні контактну особу, що відповідала б за проведення аналізу та обміну інформацією щодо вогнепальної зброї на державному та міжнародному рівні. Передовий досвід ЄС свідчить, що призначення такої контактної особи суттєво підвищує ефективність обміну інформацією та реалізацію планів щодо протидії незаконному обігу зброї.

Згаданий навчальний візит відбувся в рамках діяльності КМЄС щодо посилення регулювання обігу цивільної зброї та протидії незаконному обігу вогнепальної зброї в рамках підтримки реформи сектору цивільної безпеки України.

Інформація: EUAM Ukraine 

Tвітнути
Поділитися
Поділитися
Pin