Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Обережно: карткові шахраї!

Обережно: карткові шахраї!

 

Зловмисники можуть здійснювати переказ коштів з банківської карти або оплатити будь-який товар онлайн володіючи інформацією про картку.

Пам’ятайте, такі дані є конфіденційними:

  • PIN-код;
  • коди «CVV», «CVC», «CVV2», «CVC2» (тризначний код безпеки на зворотній стороні картки);
  • термін дії картки;
  • тимчасові коди підтвердження.

Шахраї вдаються до різних методів соціальної інженерії, які спонукають користувача добровільно надати необхідні дані.

Яскравими є такі ситуації:

  • зловмисник телефонує та представляється працівником банківської установи, пенсійного фонду, поліції та переконує надати конфіденційну інформацію. При цьому шахраї можуть викликати відчуття терміновості.

Майте на увазі: працівники банку ніколи не запитують конфіденційну інформацію.

  • шахрай намагається спонукати переказати кошти на інший рахунок, в обмін на вирішення вигаданих проблем. Наприклад, користувачу надходить дзвінок від нібито працівника поліції, який повідомляє жертві, що її родич в поліції або лікарні та спонукає терміново переказати кошти на вказаний рахунок для вирішення «проблеми».

Зазвичай, такий метод застосовується в нічний час, коли жертва мислить найменш раціонально.

  • жертві повідомляють про виграш грошового призу та необхідність наперед оплатити податок або якісь інші вигадані утримання. Для переконливості, шахраї можуть створити інтернет-сторінку, де є інформація про так звану «акцію», та відгуки інших «переможців».

Пам’ятайте, переможець не перераховує податки, вони утримуються із суми виграшу.

  • шахраї можуть видавати себе за покупця чи за продавця в інтернеті. У випадку коли шахрай представляється продавцем, найчастіше пропонується занижена ціна на товар, за умови оплати авансу на банківську карту. Зазвичай, «продавець» не достатньо володіє знаннями про характеристики товару, викликає почуття терміновості, пропонує надіслати жертві фото документів (паспорта) щоб викликати довіру. Коли шахрай видає себе за покупця, зазвичай він вимагає в жертви повні реквізити банківської карти або іншими способами вводить продавця в оману для того, щоб заволодіти конфіденційною інформацією.

Знайте, для того, щоб отримати оплату на банківську карту, потрібно надати покупцю лише номер карти, який зображено на лицевій стороні.

Щоб не стати жертвою шахрайських дій з картками радимо дотримуватись простих правил:

  • будьте пильними та не піддавайтеся на спроби інших осіб виманити конфіденційну інформацію, особливо коли співрозмовник наполягає на тому, щоб ви зробили це негайно;
  • нікому не повідомляйте конфіденційну інформацію, що стосується вашої картки;
  • розвивайте здатність до критичного мислення та не дайте себе обманути.
Tвітнути
Поділитися
Поділитися
Pin