Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд вражена роботою українських експертів-криміналістів

Постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд вражена роботою українських експертів-криміналістів

Сьогодні, 8 листопада, у межах одноденного візиту в Україну ДНДЕКЦ МВС України відвідала постійний представник Сполучених Штатів при ООН Лінда Томас-Грінфілд. Також експертну установу відвідала і посол США в Україні Бріджит Брінк.
Американській делегації докладно розповіли, яким чином наразі відбувається збір доказової бази у процесі фіксації воєнних злочинів, вчинених російськими окупантами. Зокрема, як проводять експертизи, використовуючи обладнання, надане американськими партнерами. Приміром, надзвичайно важливою стала нещодавно передана урядом США у форматі гуманітарної допомоги унікальна криміналістична лабораторія. Завдяки проведенню з її допомогою ДНК-досліджень є змога оперативно документувати події, які відбувалися в регіонах, що піддалися російської агресії. Йдеться як про руйнування житла, так і критичної інфраструктури.
Завдяки технічній та іншій практичній допомозі наших міжнародних партнерів правоохоронцям вдається швидше та якісніше формувати доказову базу того цинічного лиха і порушень всіх можливих конвенцій та правил, які наразі коїть російська вояччина в Україні. Зокрема, правоохоронці змогли точно встановити, використовуючи сучасне технічне обладнання, дані на сотні тисяч представників ворожих сил, які від 24 лютого 2022-го перетнули зі зброєю наш кордон.
Лінда Томас-Грінфілд досить влучно зауважила, що ця війна закінчиться тоді, коли припинять агресію ті, хто її розпочав. Також вона висловила неабияке враження від тієї роботи, яку вдається виконувати українським експертам, відвідавши одну зі спеціалізованих лабораторій ДНДЕКЦ.
Посол США при ООН переконалася, наскільки великий об’єм складної роботи доводиться там в умовах війни виконувати різним спеціалістам. Вона була емоційно вражена від побаченого – тих залишок ракет, снарядів і зброї, спорядження, яку нашим правоохоронцям доводилося вилучати в різних регіонах країни після російських обстрілів і трагедій, до яких вони призводили.
На думку заступниці міністра внутрішніх справ України Мері Акопян, нашим міжнародним партнерам набагато ефективніше показувати на наочних прикладах, що в Україні відбувається насправді, аніж відправляти яскраві презентації чи читати величезні звіти із масивами даних та інформації або статистики.
– На жаль, у міру звільнення територій ми продовжуємо фіксувати факти, що свідчать про вчинення геноциду щодо українського народу. З початку деокупаційних заходів поліція тільки у Донецькій, Харківській та Херсонській областях виявила тіла 868 цивільних, з них 24 – це діти. ДНК-ідентифікація загиблих та зниклих безвісти, збір доказів про злочини російських окупантів, аби кожен з них відповів за скоєне перед законом, це мабуть, є наймасштабнішим завданням в історії української криміналістики. І сьогодні ми справді потребуємо технічної й фахової підтримки в цих питаннях, – зазначила Мері Акопян.
Наразі понад 42 тисячі кримінальних проваджень відкрито Національною поліцією й іншими правоохоронними органами саме щодо воєнних злочинів рф. Українська сторона дуже вдячна американському уряду за надання першої і поки що єдиної мобільної лабораторії, яка допомагає нашим експертам-криміналістам та слідчим виїздити на місця подій й у повному обсязі формувати доказову базу, зокрема відбирати зразки ДНК для подальших досліджень не втрачаючи часу»
Також Мері Акопян повідомила, що американську сторону поінформовано про поточні потреби МВС України, зокрема щодо кількості необхідних реагентів для експертних служб та сучасної техніки, яка може одночасно опрацьовувати величезну кількість досліджень і аналізів.
Тим часом директор ДНДЕКЦ МВС України Сергій Кримчук повідомив, що наразі служба у своєму ресурсі має 10 повнопрофільних криміналістичних лабораторій. Окрім таких додаткових лабораторій, потрібні прилади для швидкого визначення ДНК-профілів. Було би добре, якби вони були в кожному регіоні держави. Це допомогло б прискорити ідентифікацію загиблих як цивільних внаслідок воєнних дій, так і військових, покращить роботу з їхніми родичами, а після перемоги їх залучать у звичну поліцейську діяльність. Поки вони є в 7 територіальних підрозділах, але завдяки допомозі партнерів, є сподівання, що тут будуть позитивні зміни.
Департамент комунікації МВС України
Tвітнути
Поділитися
Поділитися
Pin