Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Судова експертиза за експертною спеціальністю 10.8. «Дослідження обставин виникнення і поширення пожеж та дотримання вимог пожежної безпеки»

Судова експертиза за експертною спеціальністю 10.8. «Дослідження обставин виникнення і поширення пожеж та дотримання вимог пожежної безпеки»

Одним із багатьох експертних досліджень, які проводяться в Експертній службі МВС є дослідження обставин виникнення і поширення пожеж та дотримання вимог пожежної безпеки.

Предметом пожежно-технічної експертизи та експертних пожежно-технічних досліджень є фактичні дані про обставини, що передували пожежі; технічна характеристика об’єкта до пожежі і його технічний стан після пожежі; сліди термічних ушкоджень; дії осіб, які відповідають за пожежну безпеку об’єкта, і осіб, які брали участь у гасінні пожежі; інформація про пожежу, що міститься в матеріалах справи; засоби підпалу; дані, одержані експертизами інших видів, а також фактичні дані, що встановлюються експертом пожежно-техніком на базі наукових та технічних спеціальних знань в галузі пожежної справи.

Основним об’єктом пожежно-технічної експертизи та експертних пожежно-технічних досліджень є місце пожежі зі слідами термічного впливу та продуктів горіння.

Пожежно-технічну експертизу виконують для обґрунтування явищ пожеж та виявлення фактичних даних, що мають значення для встановлення причин, які їх обумовили. Установлення причини виникнення пожежі є одним із ключових завдань у розслідуванні кримінальних та цивільних справ цієї категорії, а також при розгляді їх у судах, оскільки ці обставини можуть бути певним чином пов’язані з пожежами, що трапляються внаслідок діяння людей або проявів природних явищ.

До основних питань, які найчастіше ставлять перед експертами належать такі:

  • де знаходився осередок пожежі;
  • якими шляхами поширювався вогонь від осередку пожежі;
  • яка причина виникнення пожежі; який час тривала пожежа.
Tвітнути
Поділитися
Поділитися
Pin