Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Проведення одорологічних досліджень в Експертній службі МВС

Проведення одорологічних досліджень в Експертній службі МВС

В Експертній службі МВС проводять дослідження за допомогою нюхових властивостей собак.
Правоохоронці часто зіштовхуються з проблемою відсутності матеріальних слідів вчинення злочину. Але на місці злочину можуть залишитися запахові сліди.
Їх можна вилучити, законсервувати та дослідити.
Експерти, які займаються дослідженням запахових слідів називаються одорологами, а експертиза яку вони проводять – одорологічною. Вона спрямована на криміналістичне дослідження запахових слідів, залишених особами на місці вчинення кримінального правопорушення. Для проведення одорологічних досліджень обов’язково залучають спеціально підготовлених собак, які є детекторами запаху.
Запахам властивий безперервний механізм утворення, рухома структура та здатність розсіюватися й поділятися. Завдяки таким властивостям запахів ці сліди «закріплюються» на місці злочину. Вилучивши слід можна працювати над встановленням джерела запаху. В Експертній службі МВС на поміч експертам приходить собака.
Для визначення запаху підходить майже кожна порода, але, наприклад, у Вінницькому НДЕКЦ працюють англійські кокер-спанієлі.
Проведення одорологічних досліджень в Експертній службі МВС здійснюється з 2000 року та лише у двох установах: у Вінницькому та Житомирському НДЕКЦ МВС.
Судовими експертами Вінницького НДЕКЦ МВС з 2015 по 2022 рік виконано майже чотири тисячі судових одорологічних експертиз, більшість з яких сприяли розкриттю особливо тяжких та резонансних злочинів.
Tвітнути
Поділитися
Поділитися
Pin