Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Можливості хімічних досліджень

Можливості хімічних досліджень

 

А чи знаєте Ви, що цього дня, 3 вересня 1803 року англійський хімік Джон Дальтон вперше застосував у своїх роботах розроблені ним символьні позначення для хімічних елементів?

Символ хімічного елемента – це його умовне позначення.

У стародавні часи хіміки позначали основні сім металів астрономічними знаками семи небесних світил:

  • Сонця (☉, золото),
  • Місяця (☽, срібло),
  • Юпітера (♃, олово),
  • Венери (♀, мідь),
  • Сатурна (♄, свинець),
  • Меркурія (☿, ртуть),
  • Марса (♁, залізо).

На початку XIX століття Джон Дальтон висунув пропозицію позначати атоми хімічних елементів кружками, всередині яких містилися крапки, риски та початкові букви англійських назв металів. Вчений постійно вносив корективи та правки до створених ним символьних позначень хімічних елементів. Він розрахував вагу кожної речовини відносно водню (як найлегшої речовини), завершивши свій список ртуттю, якій помилково було присвоєно атомну вагу більшу, ніж у свинцю. Хімічні знаки Дальтона отримали поширення в Великобританії та в Західній Європі, але незабаром були витіснені чисто літерними знаками.

На щастя, сучасні способи, методи та прилади для проведення досліджень розкривають нашим експертам набагато більше можливостей та роблять процес набагато швидшим, автоматизованим та точним.

Наприклад, на сьогодні за допомогою рентгенофлуоресцентного аналізатора нового покоління, який не потребує пробопідготовки та забезпечує надзвичайну швидкість аналізу, можливим є  оперативний якісний та кількісний аналіз складу найрізноманітніших матеріалів у твердому, рідкому та порошкоподібному стані.

Tвітнути
Поділитися
Поділитися
Pin