Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Поради експертів: як вберегтися від покупки фальсифікованого меду

Поради експертів: як вберегтися від покупки фальсифікованого меду

Мед – продукт природного походження, який містить багато вітамінів і мікроелементів та володіє бактерицидними властивостями.

Виготовлення натурального меду супроводжується значними матеріальними затратами, тому, на жаль, фальсифікація не оминула і цей солодкий нектар. Натуральний мед усім відомий своїми оздоровчими та профілактичними якостями, а його фальсифікація зменшує користь для організму. До найпоширеніших видів фальсифікації натурального меду відносять:

  • Якісну фальсифікацію, коли до натурального меду додаються різні домішки у вигляді:

– цукру, який додають, зазвичай на початкових стадіях кристалізації та через певний період часу мед є рівномірно закристалізованою масою;

– желатину для підвищення в’язкості, що спричиняє погіршення смаку й аромату меду;

– борошна або крохмалю для збільшення кількості готової маси продукту;

– цукрової чи крохмальної патоки тощо.

  • Асортиментну фальсифікацію, що являє собою повну або часткову заміну кращих сортів меду на менш цінні. Наприклад, найбільш цінними у лікувальному сенсі вважаються такі види меду, як липовий, малиновий, травневий, а отже вони є дорожчими, тому їх частково або повністю підміняють менш цінними видами меду. При визначенні підміни важливу роль відіграють такі ознаки, як колір, смак, аромат і консистенція, які властиві тільки даному виду меду.
  • Кількісну фальсифікацію натурального меду пов’язана зі значними відхиленнями маси або об’єму, які перевищують гранично допустимі норми.
  • Інформаційну фальсифікацію – це неточна або неправдива інформація про мед у товаросупровідних документах, маркуванні, рекламі, підробка сертифікату відповідності, ветеринарного свідоцтва, штрихового коду тощо.

Щоб не стати жертвою фальсифікації натурального меду споживачам рекомендовано:

  • купувати цей солодкий продукт в спеціалізованих магазинах або безпосередньо у бджолярів, а не на стихійних ринках.
  • при виборі меду необхідно звертати увагу на зовнішній вигляд товару, наявність інформації про виробника, склад, умови зберігання, строк придатності, дату фасування та рік збору.

Також звертайте увагу на:

  • прозорість меду, адже натуральний мед через присутність білкових речовин має опалесценцію (мутність), яка збільшується при утворенні кристалів глюкози, якщо ж мед прозорий, це може вказувати на його фальсифікацію.
  • смак, оскільки натуральному меду характерна подразлива дія на слизову оболонку порожнини рота поліфенольними сполуками, що перейшли в мед із нектаром. Цей посмак може підсилюватися вже після проковтування меду і чим менше він відчувається, тим більша ймовірність того, що мед фальсифікований сахарозою.

Обирайте якісне та будьте здорові!

 

 

Tвітнути
Поділитися
Поділитися
Pin