Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України
Про один із основних приладів у роботі експертів

Про один із основних приладів у роботі експертів

 

5 цікавих фактів про мікроскопи:

  • на сьогодні електронні мікроскопи здатні збільшувати зображення у 2 млн разів;
  • сучасні мікроскопи дають можливість спостерігати за такими біохімічними процесами, що відбуваються на клітинному рівні, як переміщення макромолекул у живих клітинах, рух білків тощо;
  • вага найменшого у світі мікроскопу становить 1,1 грама;
  • найпотужніший мікроскоп світу дозволяє відстежити хімічні зв’язки між атомами. Висота цього збільшуваного пристрою перевищує сім метрів, а працює він на основі хвиль електронного випромінювання;
  • у 1994 році, канадські винахідники Джон Маккафрі та Жан-Марк Баріба створили лінійку, призначену для вимірювання розмірів об’єктів, які стають видимими завдяки використанню електронного мікроскопа. Найменша поділка цієї лінійки дорівнює товщині 18 атомів, а її довжина дорівнює одній п’ятій товщини людської волосини.

Цього дня, 20 квітня, 1940 року відбулася важлива для науки подія – вперше було представлено електронний мікроскоп.

Саме мікроскоп є одним з основоположних  обладнань, що використовується експертами Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС при проведенні судово-експертних досліджень.

Назва мікроскопу походить від грецьких слів «mikros» – маленький та «skopeo» – дивлюся.

Це унікальний прилад для збільшення мікрозображення та вимірювання розмірів об’єктів, за якими стежать через об’єктив, а в електронному мікроскопі для цього використовуються пучки електронів.

Перший електронний мікроскоп збудований у 1931 році німецькими інженерами Ернстом Рускою і Максом Кнолем. За це відкриття у 1986 році Ернст Руска отримав Нобелівську премію з фізики.

Його винайдення, безсумнівно, є видатною подією для науки, адже без мікроскопа складно уявити будь-яке дослідження чи відкриття.

Tвітнути
Поділитися
Поділитися
Pin